PASJA ŠOLA - VZGOJA, ŠOLANJE IN VEDENJSKE TEŽAVE

PASJA ŠOLA - VZGOJA, ŠOLANJE IN VEDENJSKE TEŽAVE

Pasja šola - PRAVILNA HOJA NA POVODCU IN POLEG
Pravilna hoja na povodcu, to je hoja na popuščenem povodcu, brez vlečenja, je pomembna z več vidikov. Najbolj očiten je seveda ta, da je sprehod s psom, ki neutrudno vleče, precej neprijeten in nadležen, predvsem če je pes večji in močnejši. Bolj pomembno pa je, da je pes, ki ne vleče, pod kontrolo vodnika. V slednjem primeru pes upošteva vodnika in se mu prilagaja. Tak pes bo tudi manj verjetno neustrezno reagiral na dražljaje iz okolja. Pes na napetem povodcu je mnogo bolj reaktiven. Ob tem pa tudi bolj nervozen, zato so načeloma psi pod kontrolo bolj sproščeni in zadovoljni.

Moramo se zavedati, da sta povodec in hoja ob nogi logična nam, pes pa na to sam od sebe ne bi niti pomislil. Pes v bistvu samo ve, da hoče priti do vonjav, psov, ljudi in ostalih njemu zanimivih stvari. In tu se ponavadi začnejo prve napake vodnikov, ki skupaj s psom sledijo do teh dražljajev. Če pes vleče proti nečemu, kar ga zanima, in gre vodnik za psom, ga je naučil, da z vlečenjem doseže svoje interese. Zato je tu prvo pravilo in sicer, da psu ne smemo dovoliti, da privleče do zanj zanimivih zadev, da se ga nagradi za vlečenje. Tudi če smo šli samo zaradi njega na sprehod in bi mu radi ugajali. Sprehod vedno vodi vodja, pes pa je sledilec. To pomeni, da ima vodja začrtano pot – smer in tempo sprehoda, pes pa mu na tej poti sledi.

Potem moramo ločiti hojo na popuščenem povodcu in hojo ob nogi, to je poleg. Povelje poleg za psa pomeni, da hodi ob vodniku, ne gleda na to ali je na povodcu ali spuščen. Pri hoji poleg mora pes ignorirati dražljaje iz okolja, je skoncentriran na gibanje vodnika in se mu prilagaja tako, da je ne glede na njegovo gibanje vedno ob njegovi strani. Šolski poleg, to je poleg, ki se ga zahteva na kinoloških izpitih in tekmovanjih, je s plečko ob levi nogi. V kolikor vas tekmovanja in izpiti ne zanimajo, lahko učite poleg seveda na desni strani, lahko tudi na obeh straneh, pri čemer moramo paziti na nedvoumna povelja. Ker je psihološko za vzpostavljanje avtoritete bolje, da vodnik prvi vstopa v situacijo, pazite, da že od začetka učenja vzpodbujate le pozicijo psa, kjer je plečka največ vzporedna, se pravi sprednje tačke psa ne smejo biti pred vodnikovimi. Pri hoji poleg psu ne dovolimo ovohavanja tal, trave ob poti, psov…, pač pa zahtevamo, da dosledno vse pusti pri miru in nadaljuje hojo z vodnikom.

Drugo pa je hoja na popuščenem povodcu. Tu ne uporabljamo povelja poleg, ker mora imeti vsako vedenje eno povelje in vsako povelje eno vedenje. Od psa se zahteva, da se giba v radiju dolžine povodca in da, ko pride do konca povodca, ne glede na to, kako dolg ta je, to upošteva. Pri tovrstni hoji je psu dovoljeno vohljanje, ne sme pa sunkovito potegniti do zanj zanimivih stvari in z vohanjem ne sme ovirati vodnikove smeri in tempa hoje. Odstopanja pri obeh variantah so dovoljenja le ob dovoljenju vodnika, da na primer pozdravi psa na drugi strani poti.

Pazite, da ne boste pričakovali, da pes kar razume hojo poleg le zato, ker je vam samoumevno, da psi hodijo poleg. Če boste povzdigovali glas in izgubljali živce, pes ne bo bolje razumel. Hoja poleg kot ostala znanja psa zahteva svoj učni proces. Pes mora razumeti, kaj se od njega zahteva. In spet je nujna doslednost.

Za preprečevanje vlečenja so na voljo določeni pripomočki. Eno je naglavni jermen ali pogovorno halti po znamki Halti, ki ga je začela izdelovati. Tu je pes pripet pod gobčkom, podobno kot konji, zato lahko vleče le toliko, kot ima moči v vratu in ne v celem telesu kot pri ovratnici ali oprsnici, pri kateri je vlečenje načeloma najbolj udobno. Ob vlečenju mu glavo obrača proti vodniku. Ker v tem primeru vlečenje ni nagrajujoče, se večina psov sprijazni z bolj umirjeno hojo. Halti s kontrolo glave psa omogoča kontrolo nad njegovim telesom pa tudi lajanje, saj mu lahko z njim zapremo gobček. Omogoča nam tudi preprečevanje očesnega kontakta z drugim psom v potencialno konfliktni situaciji. Treba pa je paziti, da je prave velikosti in ustrezno nameščen. V kolikor je prevelik oziroma preveč ohlapno nameščen, lahko pes stakne gobček ven, v takem primeru seveda ne more biti učinkovit. Druga potencialna težava pa je, da gre načeloma psom vse, kar jim damo na glavo, na živce. Halti sicer psov ne omejuje pri igranju z žogo, lahko normalno odpirajo gobček, jedo in pijejo. Nekateri psi enostavno potrebujejo nekaj časa, da se nanj navadijo. Začnemo lahko tako, da psa zvabimo s priboljškom, da da gobček sam v halti (priboljšek na drugi strani haltija) in ga za to nagradimo. Potem mu zapnemo halti, ki ni pripet na povodec, se igramo z npr. žogo in mu dajemo priboljške, ko si haltija ne poskuša odstraniti. Tako ga zamotimo in nagrajujemo za mirnost s haltijem. Na začetku ga damo gor za kratek čas, potem podaljšamo. Halti odstranimo, ko je kuža miren, ne ko si ga sam poskuša odstraniti. Potem halti pripnemo na povodec. Pred uporabo na sprehodu, lahko po potrebi izvedete še dve vmesni fazi, to je uporaba haltija, pripetega na povodec v domačem okolju in/ali nameščen halti na sprehodu brez da bi psa dejansko pripeli nanj. Potem ga normalno uporabljamo, na začetku najbolje na vsakem sprehodu, da začne pes povezovati halti z nečim prijetnim,to je sprehodom. Vse to navajanje naj traja nekaj dni, ne predolgo. Halti je zelo priročen pri večjih psih oziroma v vseh situacijah, kjer vodnik fizično ni sposoben kontrolirati psa, tudi pri starejših in gibalno omejenih ljudeh, otrocih itd.

Drugi pripomoček so oprsnice proti vlečenju. Poznamo zatezno oprsnico, ki ob potegu psa zategne pod sprednjimi tačkami. Težava pri tej oprsnici je, da na začetku lahko deluje, potem pa se pes navadi na zategovanje, ga vzame v zakup in se nanj več ne ozira. V kolikor je zatezni del podložen, lahko pričakujemo manjši učinek. Pridemo torej do podobne težave kot pri zateznih ovratnicah. Te pripomočki so ustrezni za korekcijo pri učenju, sami od sebe zelo malokrat delujejo. Lahko pa vseeno vsaj za kakšen odtenek izboljšajo situacijo. Poznamo tudi oprsnice, pri katerih je pes pripet spredaj in ki se ob potegu psa neudobno rotirajo. Pri oprsnicah obstaja težava, da nimamo pod kontrolo telesa psa, ker ne kontroliramo njegove glave. V kolikor je pes pripet zgoraj na hrbtu, se lahko nenadzorovano obrača.

Večinoma pri uporabi pripomočkov obstaja težava, da ko jih pes nima, ni pod kontrolo; če s pomočjo pripomočkov nismo vzpostavili avtoritete, temveč so delovali le sami po sebi. Ampak tudi dejstvo, da pomagajo, ko so v uporabi, je precej vredno.

V naši šoli učimo obe oziroma vse vrste hoje – poleg, poleg brez povodca in hojo na daljšem povodcu.

KDO SMO

PASJI CENTER, OSKRBA IN ŠOLANJE PSOV, SAŠA MULEJ s.p. ,
Tomačevo 30a, 1000 Ljubljana
Davčna številka: 91791596
Matična številka: 1667939000
IBAN SI56 6100 0001 6143 378,
DELAVSKA HRANILNICA d.d. LJUBLJANA
Nismo davčni zavezanci.

KONTAKT

Telefon Saša Mulej: 
031 572 529

Telefon Maja Grundner: 
031 850 611

Email:
info@pasjicenter.si

E-VPIS